Recent onderzoek heeft wetenschappers erop gewezen dat de oude Egyptenaren waarschijnlijk gebruik hebben gemaakt van primitief beton. Dit in tegenstelling tot de uitgehakte rotsblokken wat eerder gedacht werd. Dit beton zou echter veel milieuvriendelijker zijn dan het beton dat wij nu maken.
Primitief cement
Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland zijn hier onlangs achter gekomen. Ze hebben een stukje van de knikpiramide van Snofroe tot gruis vermalen en hebben dit met allerlei instrumenten, zoals een spectrometer, onderzocht. Hieruit bleek dat het geen massief blok steen was, maar samengesteld uit verschillende stoffen. Dit zou een primitieve vorm van cement kunnen zijn. De Egyptenaren zouden silicaat, kalksteen en water in een mal hebben gestopt en laten verharden, waarna men er een piramide van kon bouwen.
Duurzaam
Het opvallende aan deze methode is dat het milieuvriendelijk is. Bij de productie van beton zoals we dat nu kennen, komt er een hoop koolstofdioxide vrij. Het chemisch proces en de benodigde energie zorgen ervoor dat er 900 kilo koolstofdioxide vrijkomt bij de produktie van 1000 kilo cement. De cementindustrie zorgt voor bijna 5% van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide. De methode van de Egyptenaren is veel milieuvriendelijker. Hoewel het misschien niet aan de huidige eisen voldoet, kunnen we er wel wat van leren!