Zelfs de reclames op tv maken er nu grappen over. LED-tv, LCD-tv, ze worden makkelijk door elkaar gehaald. Het klinkt allebei mooi, maar vrijwel niemand weet wat het precies inhoud. Laat staan welke milieuvriendelijker is?
Wat is een LCD-tv?
Om bij het begin te beginnen. Wat is een LCD-tv? LCD staat voor liquid crystal display, ofwel een scherm van vloeibaar kristal, dus eigenlijk is de naam al een beetje dubbel. Het vloeibare kristal heeft de bijzondere eigenschap dat het invallend licht kan draaien, ofwel polariseren, als er elektrische spanning op staat. Als je dan een filter ervoor zet die alleen bepaald gepolariseerd licht doorlaat, kun je op deze manier de lichtintensiteit op een kleine schaal manipuleren. Nu is een dergelijke kristalscherm opgebouwd uit pixels, hele kleine puntjes, die weer uit drie subpixels bestaan. Een groene, een blauwe en een rode. Als je er heel dicht op zit zou het misschien kunnen zien. Ook de oude televisies hebben iets wat op die pixels lijkt. Als je de rode, groene en blauwe pixels allemaal volledig open zet, lijkt het net wit licht. Je oog bouwt een kleur op uit die drie primaire kleuren, en de exacte kleurkun je beïnvloeden door de één feller te laten zijn dan de andere. De LCD zelf geeft dus geeft licht, het manipuleert het licht alleen in punten en kleuren, als een soort van dia voor een projector.
Wat is een LED-tv?
LED-tv is eigenlijk een nog gekkere naam dan LCD-tv al was, omdat het meestal verkeerd gebruikt wordt. Een echte LED-tv zou bestaan uit allemaal LEDS die de plaats van bovengenoemde pixels innemen. Die televisies zijn echter nog niet zo ver ontwikkeld en dat zijn ook niet de bekende grote breedbeeldtelevisies. Dat zijn namelijk ‘gewoon’ LCD-televisies waarbij het licht door een grote LED wordt gegeven die dan door de LCD gaat. De correcte, Engelse, term is dan ook LED-backlight LCD television
Wat is duurzamer?
Het uiteindelijke antwoord op die vraag is dan ook relatief makkelijk. Het ligt dus aan de lamp die achter de LCD staat, aangezien de rest hetzelfde is. LCD-televisies gebruiken doorgaans een CCFL, een cold cathode fluorescent lamp. Deze is vergelijkbaar met een spaarlamp, zie Hoe werkt een spaarlamp?. Een LED-tv gebruikt een LED, deze is in veel opzichten superieur aan een CCFL. Een van de voordelen is een lager energieverbruik, ofwel duurzamer! (Uiteraard ligt de duurzaamheid van een apparaat ook aan de fabricage, vervoer en gebruikte onderdelen. Dit ligt natuurlijk meer aan het bedrijf en het model dan aan het feit of het een LED-tv of LCD-tv is)