In deze tijd zoekt men vaak naar nieuwe vormen van duurzame energie. Veel van de ‘nieuwe’ soorten energie zijn echter al eeuwenoud, maar ze zijn verfijnd en hebben een mooie naam gehouden. Zo ook geothermie, de oude Romeinen gebruikten het bijvoorbeeld al!
Wat is het?
Geothermie komt van het Griekse ‘geo’ voor aarde en ‘thermos’ voor warmte, het wordt ook regelmatig aardwarmte genoemd. Dat is ook exact wat het is. De kern van de aarde is nog steeds heel heet sinds de vorming van de planeet, en door radioactieve processen binnenin blijft er energie bijkomen die langzaamaan naar boven komt. Geothermie is dus het gebruiken van de warmte van de aarde zelf. Dat kan direct, om dingen te verwarmen of af te koelen, en indirect, door het om te zetten naar elektriciteit. Warmwaterbronnen worden uiteraard al heel lang gebruikt om te baden, later ging men de warmte omleiden om het bijvoorbeeld op andere plaatsen te gebruiken. De oude Romeinen gebruikten de warmwaterbronnen niet alleen om hun baden te voorzien van warm water, maar ook om hun gebouwen te verwarmen.
Huidige toepassingen
Tegenwoordig wordt het veel gebruikt om elektriciteit op te wekken, aangezien we dat nu eenmaal veel nodig hebben in deze maatschappij. De eerste vormen bestonden uit elektriciteitscentrales die simpelweg de stoom uit geijsers gebruikte om elektriciteit op te wekken. Logischerwijs kon deze techniek alleen in gebieden gebruikt worden waar de aardwarmte zelf al naar boven komen, zoals in vulkanische streken en andere gebieden waar er bewegingen in de aardkorst zijn.
Nieuwe ontwikkelingen op dit gebied zorgt ervoor dat het op meer plaatsen gebruikt kan worden. Een veelgebruikte methode kan met water van een lagere temperatuur elektriciteit opwekken. Dit water wordt dan uit de bron gepompt en door een warmtewisselaar gestuurd. De warmte van het water wordt dan overgedragen aan een stof met een lager kookpunt dan water, de stoom van deze stof wordt dan gebruikt om de turbines aan te drijven. Deze techniek in acht nemend is het niet ondenkbaar dat het ook in Nederland gebruikt kan gaan worden. Momenteel wordt er op kleine schaal gebruik gemaakt van bodemwarmte om gebouwen of bijvoorbeeld kassen te verwarmen