Met bonkende slapen en bloeddoorlopen ogen, slenter je naar de glasbak bij de supermarkt om de hoek. Er zijn gisteren weer flink wat flessen wijn doorheen gegaan. Het maakt niet uit in welk gat je een fles gooit, want alles komt toch bij elkaar op de grote hoop. Of niet?

Glas

Om glas te maken zijn in ieder geval zand, kalk en soda nodig. Deze grondstoffen worden gespaard als je je glas naar de glasbak brengt. Het kost minder energie om glas dat je in de glasbak hebt gegooid om te smelten, dan om nieuw glas te maken. Dit kan oplopen tot 2,5% van de energie per 10% gerecycled glas. Dus als er 50% van het glas hergebruikt wordt, scheelt dat 1/8ste van de energie om het te maken.

Glasbak De glasbak wordt meestal geleegd door een vrachtwagen met gescheiden vakken voor de verschillende soorten glas. Het is dus wel belangrijk dat je het glas in de juiste vakken gooit, anders moet het achteraf weer gescheiden worden en dat kost extra energie.

Grote schoonmaak

Als de vrachtwagen met glas aankomt bij het bedrijf dat de recycling doet, wordt deze geleegd op een rooster dat de grootste rommel eruit moet filteren. Denk aan plastic tassen en dergelijke. Daarna rolt het op een lopende band de fabriek in.

Met magneten worden dopjes en dekseltjes van metaal eruit gehaald.
Door middel van laserogen worden stukken keramiek, porselein en andere ondoorzichtige elementen gedetecteerd. Luchtdruksystemen ‘schieten’ deze deeltjes van de lopende band.
Vervolgens worden lichte delen door een soort stofzuiger uit het glas gezogen.
Daarna haalt een wervelstroommachine de niet-magnetische delen uit het glas, zoals aluminium.

Menselijke inmenging

Na de machinale behandeling, wordt het gesorteerde glas nog even goed bekeken door medewerkers die steekproefsgewijs kijken of het glas schoon genoeg is om op de stortplaats te gooien. Zo niet, dan moet het nog een keer door de fabriek.

Natuurlijke hulp

Op een stortplaats wordt het glas schoongegeten door bacteriën in drie tot tien weken. Als dat gebeurd is, is het glas schoon genoeg om weer naar de glasfabriek te brengen om er opnieuw glas van te maken!

Meer informatie vind je op malta.nl en glasbak.nl.

Paul Smit